یانون دیزاین ... yanondesign

نگاهی روزانه به طراحی و هنر
نشریه‌ی ‌الکترونیکی روزانه؛ جسـتاری در هـنر و طـراحی
مشترک روزنامه یانون‌دیزاین شوید
پس از تکمیل فرآیند ثبت نام، ایمیل دریافتی را تایید نمایید.
تبلیغات

دوباره یانون‌دیزاین

قریب به نه ماه از آخرین پست انتشاری یانون‌دیزاین می‌گذرد! و دقیق‌تر قریب به یک سال از کم فعالیت‌ شدن و خسته‌ شدن یانون‌دیزاین!

یانون‌دیزاین تا پیش از این یک سال، با جامعه بزرگ و علاقه‌مندی از حوزه طراحی ، معماری و هنر آمیخته شده بود. خیلی‌ها در سال‌های ۸۶ که فقط به فرستادن ایمیل‌های گاه‌به‌گاه دیزاین به صندوق ایمیلی معدودی از دوستان ورودی ۸۵ دانش‌گاه هنرم مشغول بودم تا همین آغاز سال ۹۶ ، کم کم روزانه با ایمیل روزنامه یانون‌دیزاین، سیر اینترنتی خودشان در جهان هنر و طراحی را شروع می‌کردند. خیلی‌ها ابراز لطف فراوانی را در این سال‌ها به تیم فعال یانون‌دیزاین ابراز کرده‌اند و همین خیلی‌ها و بسیاری که منتقدانه و تیزبین همیشه ما را مدنظر داشتند، عمده انرژی و انگیزه پیش‌برد حرکت یانون‌دیزاین بودند. 

واقعیت آن است که مسائلی شخصی برای یک‌سالی این حرکت را متوقف کرد... اما عمده انگیزه‌ای که این سال‌ها پشت یانون‌دیزاین بود و اتفاقات خوبی که پیرامون آن در سال‌های گذشته افتاده بود مانع آن می‌شد که به کل یانون‌دیزاین را فراموش کنیم....

ما به امید خدا از امروز یعنی ابتدای اردی‌بهشت ۹۷ دوباره با انگیزه شروع خواهیم کرد. با هم از جهان هنر و طراحی خواهیم دید.... روزانه و پابه‌پای تحولاتی که در پیرامون‌ ماست.

تبلیغات
آخرین نظرات

New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang

شنبه, ۱۶ بهمن ۱۳۸۹، ۱۲:۰۰ ق.ظ
جالبه!

 © XIA Heng
A research team led by Prof. Zhu Jingxiang of the School of Architecture at The Chinese University of Hong Kong (CUHK) has developed an advanced architectural system for the construction of the New Bud Study Hall in Sichuan this summer, based on the experience of building the first New Bud Primary School at Xiasi village in Sichuan's Jiange County, which can be read about here. The new Study Hall is built to outperform the first New Bud Primary school in energy efficiency and space design, while retaining critical distinguishing features of the first school, such as earthquake resistance, durability and a short construction time of only two weeks. The new Study Hall is located in a remote minority village, Dazu, a hilly region of an altitude of 2,600 m on the border of Sichuan Province.
More on this project after the break.

© Zhu Jingxiang
Professor Zhu and his team of thirty, comprised of mainland and Hong Kong university students, and architects, were supported by Hong Kong Drago Culture Charity Fund and the CUHK New Asia Sichuan Redevelopment fund as an ecological school prototype with innovative building technologies. The project was developed after the 5.12 Wenchuan Earthquake.

© XIA Heng
The Study Hall adopts a light composite structure system, with earthquake resistance reaching Mercalli Intensity Scale X. The building is built with a life span of over 20 years and is built with fire-proof, and weather-resistant materials. Over 90% of the components in the building system are prefabricated in factories, reducing the time taken to assemble the super-structure to only 14 days. The low construction cost makes the system an ideas options for areas that require hasty reconstruction or in areas threatening by natural disasters.
The building envelope is composed of 8 cm thick thermal insulation to resist cold weather, while vents are well-positioned to create a stack effect in order to cool the space in the summer and warm it in the winter. The LED lights installed in the Study Hall are powered by a wind turbine, keeping total energy consumption from lighting as low as 1.2 kw. Extra space is also reserved to install a solar ground heating system.

© XIA Heng
The design is a compact single-storey building housing three classrooms and a reading space, without wasting the precise 260 sq. meter space on corridors. Each room has distinct proportions and orientation in order to give its users a clear sense of location when inside. The classrooms are divided by translucent partition walls without keep out noise but allow light to enter. The Study Hall is abundant in scenic views of the nearby Lugu Lake and the village fabric. A simple timber-trellis cladding design allows the Study Hall to fit into the vernacular of the village while reducing the consumption of the raw timber required to build such a space.

© Xia Heng
The project has been in operation since September 1st and has since been in operation allowing students from the village and nearby villages complete their six-year primary school education. This ecological school prototype integrates an innovative structural system, construction and environmental technologies with compact spatial organizations, thereby drastically raising the building's overall performance. In conjunction with Professor Zhu, other collaborators in this meaningful project are professional consultant Mr. Nelson Tam Sin-lung, PhD student Mr. Xia Heng and engineers from different manufacturers.
PROJECT DATA
Architect: ZHU Jingxiang, Nelson TAM, XIA Heng
Location: Dazu Village, Lugu Lake, Yan Yuan, Sichuan Province, P.R.China
System: LGS skeleton strengthened by Rigid Board
Construction Period: Superstructure 14 days, Base & Landscape 24 days
Total Floor Area: 260 m2 (Indoor area: 215 m2, Canopy area: 45 m2)
Total Cost: 420,000 CNY (around 1600 CNY/m2 )
Capacity: 2 classrooms, 1 multi-fuction room and 1 reading place
User: 120 students + 5 teachers
Comfort: A full insulated envelope + Optimized daylighting & ventilation
Equipment: Wind Turbine (1Kw), LED Lighting (Sponsor: OPTILED Lighting International Ltd. )
Flexibility: A demountable system
Earthquake resistance: (Mercalli intensity scale) Degree X
Technical Support: LIU Zhen, ZHOU Yi, LIU Yu, DING Mingsheng, CHEN Xiaoguo, OU Wannian, HUANG Yinwu, Leo ZHANG, Thomas HUANG, Stephen MA, WONG Soeng Ming, Simon LIU
Project Assistant: PENG Qiang, KAM Ka Man, CHAN Tsz Ling
Prefabrication: 3 factories in Shenzhen, 1 factory in Chengdu
Builder: Yahgee Modular House Co., Ltd (Chengdu)
Construction Volunteer: 30 volunteers from HK and Mainland of China, students and teachers of Dazu Primary School, villagers of Dazu Mukua Village
New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (04) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (01) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (02) © Zhu Jingxiang New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (03) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (05) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (06) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (07) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (08) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (09) © XIA Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (10) © Zhu Jingxiang New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (11) © Kong Dezhong New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang(12) © Kong Dezhong New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (13) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (14) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (15) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (16) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (17) © Dazu Primary School New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (18) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (19) © Xia Heng New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (20) plan 01 New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (21) elevation 01 New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (22) section 01 New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (23) section 02 New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (24) diagram 01 New Bud Study Hall in Sichuan / ZHU Jingxiang (25) diagram 02

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی