فرزین خاکی: کتابهایی هستند در عرصهی هنر و معماری با محوریت زیباییشناسانه، که عمدهی مطالب آنها به متن و توضیحات اختصاص مییابد. حتما برایتان پیش آمده که گاهی مطالعهی این کتابها در مدت زمان طولانی خستهکننده میشوند و شاید بعضی اوقات قیدشان را هم بزنیم! اما کتاب «دید معماری» راهکاری دیگر دارد.
برنت سی. برولین نویسندهی کتاب، که خود تحصیلکردهی معماری در دانشگاه ییل آمریکا است، در مقدمهی کتاب اینگونه مینویسد:
«در این کتاب، فرض بر آن است که گزینههای بصری مختلف، نتایج و پیامدهای بصری متفاوتی در پی دارند. این کتاب شامل بیش از صد تصویر است که در آنها وجود یا عدم وجود عنصر یا عناصری مقایسه و بررسی نشده است، بلکه هر جفت از تصاویر نشان میدهد که طراح، چهگونه با انتخاب گزینهای بر ادراک ما از ساختمان تاثیر میگذارد... معماران دارای تمایلات زیباییشناختی هستنتد و این تمایلات را در طراحیهای خود نیز به کار میگیرند. سادهترین و اصلیترین گرینههای طراحی ممکن است پیامدهای بصری چشمگیری داشته باشند. تشریح تاثیر بصری هر گزینهی خاص باعث میشود هدف بصری شما واضح شود و این نشاندهندهی آگاهی بیشتر درمورد کاری است که انجام میدهید. برای مثال توجه به اینکه راس صاف و برش یافتهی ساختمان حس خاصی را به وجود میآورد، باعث میشود به گزینههای دیگر مثل حالت نوکتیز هم فکر کنید.»
غلبهی تصاویر بر متن در این کتاب، همراه با توضیحاتی مبتنی بر مقایسه و دیدن نمونهها باعث سادهتر شدن مفاهیم، جذابیت بصری و صرفهجویی در زمان مطالعه شده است. به طوری که در کمتر از دو ساعت نکاتی را میآموزید که شاید کتابهایی قطورتر در مدت زمانی بیشتر قادر به انتقال آن نباشند. صفحات کتاب به هشت بخش: نماها، کنج، لبه، خط زمین، خط آسمان، گشودهگیها، سازه و جزئیات تقسیم میشود. نویسنده در هر صفحه، تصویری را انتخاب کرده و با ایجاد تغییراتی کامپیوتری بر روی آن به مقایسهی دو حالت مختلف از یک عکس میپردازد. در بعضی صفحات نیز تصاویر کوچکتری برای فهم بهتر مطالب به آن افزوده شده است.
کتاب «دید معماری» با ترجمهی محمد احمدینژاد و در ۱۵۲ صفحه، توسط انتشارات خاک به چاپ رسیده است.