"1001 اختراع" یک جایزه و جریانه که راه افتاده تا میراث علمی و فرهنگی مدنیت اسلامی رو که سرچشمه های هنر و فرهنگ وعلم امروز جهان غرب و شرقه به نوعی، به چشم مردم جهان بیاره. جمعیتی فعال که با برگزاری نمایشگاه ها و برنامه های متنوع سعی در شناسوندن دانشمندان دوران میانی جهان اسلام به مردم دنیا با نام پدران فناوری روز دارند.
این موسسه با تهیه فیلم کوتاه و خوشساخت "کتابخانهی اسرار" شاید بخش مهمی از این مسیر رو به سادگی طی کرده.
این فیلم میلیون ها بار دیده شده و کماکان هم در جهان وب در حال انتشاره.
پیشنهاد می کنم برای رشد باورهای درونی تون و اعتماد به نفستون حتما این فیلم کوتاه 13 دقیقه ای رو ببینین.
در ادامه پست در مورد محتوای فیلم هم توضیحاتی دادم .
العربیة (Arabic) - Türkçe (Turkish) - YouTube
---------------------
در این ویدئوی جالب و خوش ساخت شما در پس د با چند تن از مخترعان دوران قرون میانی اسلامی آشنا می شین که پدران فناوری های نوین جهان معاصر هستند:
الجزاری:
یکی از معروفترین مخترعان جهان اسلام، یک مهندس مکانیک موسوم به الجزاری است. وی مکانیزم محور را طراحی کرد، که در اینجا توسط سلیم حسنی، متصدی 1001 اختراع نشان داده شده است. بر اساس نظر فاروق الباز از دانشگاه بوستون، که با ناسا در طرح علمی اکتشافات کره ماه کار کرده است، "اختراع الجزاری در ادامه خود به توسعه سیستم های جدید حمل و نقل مدرن دوران ما کمک نمود. مکانیزم های محور وی در عصر خود و حتی امروزه، معجزه ای در علم مهندسی به شمار می آید، این مکانیزم به حرکت هواپیماها، فطارها و اتومبیل ها در کره زمین کمک نمود."
الجزاری، مهندس مکانیک قرن سیزدهم، وسایل پیچیده بسیاری را ابداع نمود که از جمله آنان ساعت معروف فیل است که به دلیل فیل کنده کاری شده در پایه آن به این نام نامیده شده است. این ساعت که پنج متر ارتفاع دارد، نیروی مکانیکی درونی خود را از آب می گیرد و آدمی ماشینی با عمامه که دارای حرکت یکنواخت است، در آن نشان داده می شود.
فاروق الباز از دانشگاه بوستون گفت: "این طرح مبتکرانه، پیشگوئی استفاده از جریان رو به پائین آب برای تولید حرکت مکانیکی است که قرن ها بعد در اصول تولید نیرو از آب به کار رفت."
ساعت کاتب قابل حمل که توسط الجزاری، مهندس مکانیک قرن سیزدهم طراحی شده است دارای یک کاتب مکانیکی در راس خود با یک قلم جوش داده شده است. کاتب، مانند عقربه ساعت در یک ساعت مدرن عمل می کند و قلم وی در هر ساعت حرکت می کند. مانند ساعت معروف فیل نشان الجزاری، ساعت کاتب نیز با نیروی آب کار می کند. فاروق الباز اظهار نمود که حرکت کاتب مکانیکی "مقدمه ای بر اختراع روبات ها بود،" که اتوماسیون ایجاد شده در چندین سال بعد را پیش بینی می کرد.
الزهراوی:
الزهراوی، فیزیکدان اندلسی قرن دهمی، اولین جراحی بود که به طور منظم از نخ تهیه شده از روده برای بخیه زدن استفاده کرد و لوازم پزشکی مانند چاقوی جراحی، سرنگ، فورسپس و سوزن های جراحی را طراحی نمود. عثمان شین عیشین، از بنیاد ملی علوم اظهار داشت: "استفاده الزهراوی از نخ تهیه شده از روده برای بخیه که قابل جذب در بدن است، نقطه عطفی در پزشکی است. امروزه جراحی مدرن بدون نخ بخیه قابل جذب نمی تواند وجود داشته باشد." وی افزود، بسیاری از روش ها و ابزار مورد استفاده امروزین حاصل دوران الزهراوی "با تغییرات تدریجی و اعمال اصلاحات" است.
عباس ابن فیرناس:
عباس ابن فیرناس، مهندس اندلسی قرن نهمی، برای تجاربش در زمینه هوانوردی شناخته شده است. وی یک گلایدر پروازی را ساخت و سعی کرد از بالای کوهی پرواز کند و گزارش شده است که برای چند دقیقه در هوا باقی ماند و در هنگام فرود زخمی شد. همانگونه که فاروق الباز، محقق دانشگاه بوستون، توضیح داد، "نبوغ ابن فیرناس در مشاهدات وی از پرواز پرندگان و ایده گرفتن برای طراحی بال کامل و سپس استفاده از مکانی بادخیز برای حرکت بود، روشی که قبل از لئوناردو داوینچی و همچنین برادران رایت تجربه شد."
الحازن:
یک فیزیکدان مصری قرن دهم مشهور به الحازن، یکی از پیشروان در زمینه عدسی ها، دوربین آبسکیورا – طرح اولیه ای از دوربین های امروزی -- را طراحی کرد و اولین توصیف درست نحوه کارکرد دید را ارائه داد. (در اینجا یک بازدید کننده از موزه به دقت به درون دوربین آبسکیورا نگاه می کند). فرانک گریفل، از دانشگاه ییل گفت که الخازن "به درستی تاثیر نور در عبور از یک سوراخ را بر روی یک پرده تشریح کرده است و به این ترتیب نحوه کار کرد دوربین آبسکیورا که همه جا برای تولید فیلم و تصویر و یا نشان دادن فیلم و تصویر بر روی پرده به کار میرود را کشف کرد."
---------------------
در مورد فیلم هم: