یانون دیزاین ... yanondesign

نگاهی روزانه به طراحی و هنر
نشریه‌ی ‌الکترونیکی روزانه؛ جسـتاری در هـنر و طـراحی
مشترک روزنامه یانون‌دیزاین شوید
پس از تکمیل فرآیند ثبت نام، ایمیل دریافتی را تایید نمایید.
تبلیغات

دوباره یانون‌دیزاین

قریب به نه ماه از آخرین پست انتشاری یانون‌دیزاین می‌گذرد! و دقیق‌تر قریب به یک سال از کم فعالیت‌ شدن و خسته‌ شدن یانون‌دیزاین!

یانون‌دیزاین تا پیش از این یک سال، با جامعه بزرگ و علاقه‌مندی از حوزه طراحی ، معماری و هنر آمیخته شده بود. خیلی‌ها در سال‌های ۸۶ که فقط به فرستادن ایمیل‌های گاه‌به‌گاه دیزاین به صندوق ایمیلی معدودی از دوستان ورودی ۸۵ دانش‌گاه هنرم مشغول بودم تا همین آغاز سال ۹۶ ، کم کم روزانه با ایمیل روزنامه یانون‌دیزاین، سیر اینترنتی خودشان در جهان هنر و طراحی را شروع می‌کردند. خیلی‌ها ابراز لطف فراوانی را در این سال‌ها به تیم فعال یانون‌دیزاین ابراز کرده‌اند و همین خیلی‌ها و بسیاری که منتقدانه و تیزبین همیشه ما را مدنظر داشتند، عمده انرژی و انگیزه پیش‌برد حرکت یانون‌دیزاین بودند. 

واقعیت آن است که مسائلی شخصی برای یک‌سالی این حرکت را متوقف کرد... اما عمده انگیزه‌ای که این سال‌ها پشت یانون‌دیزاین بود و اتفاقات خوبی که پیرامون آن در سال‌های گذشته افتاده بود مانع آن می‌شد که به کل یانون‌دیزاین را فراموش کنیم....

ما به امید خدا از امروز یعنی ابتدای اردی‌بهشت ۹۷ دوباره با انگیزه شروع خواهیم کرد. با هم از جهان هنر و طراحی خواهیم دید.... روزانه و پابه‌پای تحولاتی که در پیرامون‌ ماست.

تبلیغات
آخرین نظرات

Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos

پنجشنبه, ۱۷ آذر ۱۳۹۰، ۰۶:۴۵ ب.ظ

 دو چیز از این طرح خانه مورد توجه من قرار گرفت. اول و کم‌اهمیت تر، نمای ساده و متناسب‌ش که با دوری از هر زیاده‌کاری، صمیمی و محترم روی کار نشسته! :) و دوم و البته مهم‌تر نگاه متفاوت به فضای ورودی خانه. بعد از گذر از درب ورودی به فضایی لابی مانند می رسین که با وجود اون که مسقفه اما در خودش باغچه و درخت داره و دسترسی طبقه بالا هم از همین نقطه جدا می شه. یه طورایی حیاطی مسقف رو در ابتدای کار درآورده و حتی به این هم بسنده نکرده و تا یک مرحله ی دیگه از نفوذ به درون کالبد خانه، باز هم فضایی مشابه با باغچه و درخت  و سقف شفاف اما بسته طراحی کرده.

© Carlos Díaz Corona
Architects: Hernandez Silva Arquitectos
Location: , , Mexico
Project Team: Andrea Assad, Alejandro Aponte, Mauricio Hurtado, Roberto Peña, Sofia Preciado, Hector Mendoza
Project year: 2006 – 2008
Photographs: Carlos Díaz Corona


© Carlos Díaz Corona
The house is located in one of the oldest residential colonies in , it is almost the only sheered area of a city that is mostly leveled, and this allows the place to receive good winds and to accomplish a great view from the second level at the nor-west of the city. The irregular shape of the space generates a sharp corner surrounded by the great foliage of trees that are already located on the sidewalk.
The scheme is defined in perspective by two very evident brackets where one embraces the front and the other embraces the garden, the union of both generates a void that tops in the heart of the house with an internal large myrtle tree.
© Carlos Díaz Corona
The house was designed with high, generous and continuing spaces, there are no obstacles in sight, and the structure of the house is forged by tall beams that border the non supported spaces which allow the continuity of the view all the way to the background.
When touring the house the gardens which accompany the visitor interweave all the way through, the first of which is a great high, generous and transparent greenhouse that surrounds an extended garden of lush vegetation that rises up to 30 feet high and creates a cool and calmed atmosphere.
perspective sketch
In order to achieve a powerful formal concept, the use of the materials is almost even in all the areas, wood extends from the floor to walls and doors, ceramic floor with perfect interior finishing covers the entire surface, the volumes that stand out are a powerful and well defined spaces, in particular the raw concrete fireplace that gives strength to the big open living and the other which is a great hanging wall that divides spaces and fusions as part of the whole.
© Carlos Díaz Corona
has an extraordinary weather, even though its sometimes hot, the house's terraces are almost always peaceful all year round, the lush vegetation is always in the gardens, so the house in its social areas opens as a large terrace, the windows are stored and exterior and interior integrates as one.
The house is jealous of its privacy, so it has a double circulation where you can flow freely through private spaces, while separating common and personnel areas.
ground floor plan
A special lattice was designed to the west side for the second level, which allows horizontal rays of sunlight and great view at the same time, the lattice is forged in two pieces that were previously glazed in advance with automotive paint, which are in addition, forming a hanging box so they do not allow any water access.
We can resume that the house is born of the two brackets that when joined a monolithic, concise and dynamic volume is formed, where the site's characteristics as well as the transparent and depth tours are always perceived and enjoyed.
Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona Lucke Orozco House / Hernandez Silva Arquitectos © Carlos Díaz Corona ground floor plan ground floor plan perspective sketch perspective sketch elevations elevations sections sections roof plan roof plan render 01 render 01 render 02 render 02

نظرات (۲)

  • رسول زاده
  • مکزیک و طبع تند و تیزشون! خوب کار شده. فضاهای داخلی تمیز و گرمی در اومده. تو نمای خارجی، کاربرد حصیر جالب بود
    چقدر خوبه!

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی