اختصاص فضاهای بازی برای بچهها در فضاهای عمومی و پارکها یکی از لازمههای طراحی فضاهای شهریه. این مساله همیشه با عواملی نظیر امنیت بچهها، تناسب بازیها با سن و سال بچهها و چگونگی تفکیک و جهتدهی هوشمندانه بچهها به سمت بازیهایی که براشون مناسبتره درگیره. در کنار این مسایل عملکردی نگاههای فرهنگی و فرهنگساز هم معمولا در این ساختها دخیله.
در برخی از انتخابهای نادرست مواجه هستیم با حصارکشیهای نافرم و بعضا حتی خطرناک و بسترسازیهای نامتناسب و کارهای فرهنگی شعاری یا شعارزده در قالب پیامهایی برای بچهها که غالبا تاثیر ادعایی یا تاثیر دلبخواه طراحان و تصمیمگیران رو ندارند.
در نمونه زیر چندین نکته قابل توجه و درس آموز بود. به نظرم بازی بچه ها با خاک در بستری طبیعی و با عناصر طبیعی ساخته شده بار فرهنگی رو تا حدی قابل قبولی تامین کرده. علاوه بر اون بستر نرم خاک و حصار محافظ طبیعی واحدهای فضایی طراحی شده تا حد زیادی امنیت رو تامین می کنن. این که فقط بچه ها می تونن وارد این واحدها بشن (به دلیل ورودی های کوچکشون) خودش یک مزیته که به نظرم بچه هم اون رو درک میکنه. این که اختصاص به خودش داره و اون صاحب این فضاست و این به تعلق بچه به فضا کمک می کنه..... یعنی فرهنگسازی در عین تامین امنیت و تاثیر روانی در عین عملکرد بازی.
all images courtesy of PPAG
austrian practice PPAG has created 'kagome' a playground within the museumplatz of vienna, austria. formed with 120 live willow saplings, a bulbous form is created by bending the rooted plants and securing them in place with rings of steel concealed with a woven raffia of wood. the construct continues to grow with time, shading visitors with its expanding foliage. watering hoses are integrated into the base beneath a top layer of sand.
side view
upward view of willow sapling structure and circular opening
wooden ring secures the curved saplings in place
context plan
sit plan
floor plan / level 0
section
section detail
plan detail
form diagram
form diagram