یانون دیزاین ... yanondesign

نگاهی روزانه به طراحی و هنر
نشریه‌ی ‌الکترونیکی روزانه؛ جسـتاری در هـنر و طـراحی
مشترک روزنامه یانون‌دیزاین شوید
پس از تکمیل فرآیند ثبت نام، ایمیل دریافتی را تایید نمایید.
تبلیغات

دوباره یانون‌دیزاین

قریب به نه ماه از آخرین پست انتشاری یانون‌دیزاین می‌گذرد! و دقیق‌تر قریب به یک سال از کم فعالیت‌ شدن و خسته‌ شدن یانون‌دیزاین!

یانون‌دیزاین تا پیش از این یک سال، با جامعه بزرگ و علاقه‌مندی از حوزه طراحی ، معماری و هنر آمیخته شده بود. خیلی‌ها در سال‌های ۸۶ که فقط به فرستادن ایمیل‌های گاه‌به‌گاه دیزاین به صندوق ایمیلی معدودی از دوستان ورودی ۸۵ دانش‌گاه هنرم مشغول بودم تا همین آغاز سال ۹۶ ، کم کم روزانه با ایمیل روزنامه یانون‌دیزاین، سیر اینترنتی خودشان در جهان هنر و طراحی را شروع می‌کردند. خیلی‌ها ابراز لطف فراوانی را در این سال‌ها به تیم فعال یانون‌دیزاین ابراز کرده‌اند و همین خیلی‌ها و بسیاری که منتقدانه و تیزبین همیشه ما را مدنظر داشتند، عمده انرژی و انگیزه پیش‌برد حرکت یانون‌دیزاین بودند. 

واقعیت آن است که مسائلی شخصی برای یک‌سالی این حرکت را متوقف کرد... اما عمده انگیزه‌ای که این سال‌ها پشت یانون‌دیزاین بود و اتفاقات خوبی که پیرامون آن در سال‌های گذشته افتاده بود مانع آن می‌شد که به کل یانون‌دیزاین را فراموش کنیم....

ما به امید خدا از امروز یعنی ابتدای اردی‌بهشت ۹۷ دوباره با انگیزه شروع خواهیم کرد. با هم از جهان هنر و طراحی خواهیم دید.... روزانه و پابه‌پای تحولاتی که در پیرامون‌ ماست.

سنت و مدرنیسم در معماری مذهبی

يكشنبه, ۱۹ خرداد ۱۳۹۲، ۰۹:۳۴ ب.ظ

در معماری مساجد سال‌های اخیر در داخل کشور و به خصوص در فضای آکادمیک، تلاشی کپی‌بردارانه از نوع نگاه دوران متاخر مدرن و پسامدرن غربی به این گونه معماری یعنی معماری مذهبی حاکم است. طراحان جوان در پی القای مفاهیم یا به قول خودشان کانسپت‌هایی مذهبی در قالب فرم و فرم‌پردازی هستند. نمونه عینی این مساله می‌شود معماری مسجد الرضا (ع) در حاشیه خیابان انقلاب در تقاطع با گرگان یا حتی پروژه‌ی پرحرف و حدیث دانش‌میر در حاشیه تئاتر شهر. کمی پیش‌تر هم نمازخانه پارک لاله یا پروژه‌ی نمازخانه‌ی موزه فرش و ....

در این پست برخی کلیساهای مشهور اواخر عصر مدرن را می بینیم. کلیساهایی که در تفاوت با سنت پیش از خود، در کتار حفظ برخی اصول کارکردی یا حتی فرمالیستی به زعم خودشان، در پی القای ایده‌ای ذهنی از مفهومی مذهبی هستند. چنین نگاهی به معماری مذهبی سابقه چندانی ندارد و بدون شک ریشه در نگاه معناگرای خارج گفتمانی دارد. عموما معماران چنین بناهای مذهبی خودشان چندان مذهبی نیستند و مسجد را به مثابه فرصتی برای بروز ذوق و نگاه شخصی خود به دین می‌بینند. بگذارید خیلی در این باره ننویسم و گفت‌گو کنیم. به نظر شما این گونه معماری با الگوی مورد نظر صاحب‌خانه چه میزان ارتباط دارد؟

Notre Dame du Ronchamp / Le Corbusier; 1954

Chapel of the Holy Cross / Richard Hein; 1956

Church of the Light / Tadao Ando; 1989 and 1999

Church of 2000 / Richard Meier & Partners Architects; 2003

Church of Seed / O Studio Architects; 2011

Cathedral of the Northern Lights / SHL Architects + LINK arkitektur; 2013

[ طرح انتخاب شده از : ArchDaily ]

 

نظرات (۲)

به نظر من اگه در هرنوع معماری به دنبال نشون دادن خودمون باشیم کار موفق نمیشه. در مورد مسجد و کلیسا و اماکن مذهبی بسیار شدیدتر این اتفاق می افته.
برای همین در این نوع ساختمان ها، باید معیارها رو از منابع ای که موجوده استخراج کنیم و با در نظر گرفتن عوامل جنبی ای مثل این که اون اثر با محیط بومی اونجا سازگار باشه و ... به طراحی دست بزنیم.
زیبایی اثر هم بسیار مهمه. که این زیبا طراحی کردن، اصلا نفی کننده رعایت اصول نیست.
بعضی از اصولی که برای ساخت این طور بناها وجود داره یه سری چهارچوب ایجاد میکنه که این چهارچوب ها خودش جلوی خیلی اتفاق ها رو میگیره.
مثلا سادگی.
این معیار از اتفاقات عجیب و غریب در ساخت مسجد جلوگیری میکنه و خیلی از معیارهای دیگه و من فقط از کمی از اونها اطلاع دارم.
این اصول از روی منابع دینی باید تدوین بشه و در راستای همین هم ساخت و ساز انجام بگیره.
در مورد اظهار نظرتون در مورد طراحی مساجد مدرن در ایران باید بگم که برای بحث در مورد این موضوع باید بگیم که آیا طراح مسجد جامع اصفهان یا مسجد شاه یا مسجد کوچکی توی یه ده در دوران قاجار نگاهی شخصی به طراحی یک مسجد نداشته است؟ من فکر میکنم همه ی اینها یه چنین نگاهی داشتن و به نظر من باید با پا گذاشتن تو یه مسجد به یاد خدا افتاد جدا از برنامه ریزی هایی که در طول تاریخ روی این مساله اثر گذاشت مثل مسجد شاه که بیش از حد اشرافی هستش......معمار امروز باید انتزاع مفهوم از شکل داشته باشه و اگر این کار موفق واقع بشه چرا که نه

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی