یانون دیزاین ... yanondesign

نگاهی روزانه به طراحی و هنر
نشریه‌ی ‌الکترونیکی روزانه؛ جسـتاری در هـنر و طـراحی
مشترک روزنامه یانون‌دیزاین شوید
پس از تکمیل فرآیند ثبت نام، ایمیل دریافتی را تایید نمایید.
تبلیغات

دوباره یانون‌دیزاین

قریب به نه ماه از آخرین پست انتشاری یانون‌دیزاین می‌گذرد! و دقیق‌تر قریب به یک سال از کم فعالیت‌ شدن و خسته‌ شدن یانون‌دیزاین!

یانون‌دیزاین تا پیش از این یک سال، با جامعه بزرگ و علاقه‌مندی از حوزه طراحی ، معماری و هنر آمیخته شده بود. خیلی‌ها در سال‌های ۸۶ که فقط به فرستادن ایمیل‌های گاه‌به‌گاه دیزاین به صندوق ایمیلی معدودی از دوستان ورودی ۸۵ دانش‌گاه هنرم مشغول بودم تا همین آغاز سال ۹۶ ، کم کم روزانه با ایمیل روزنامه یانون‌دیزاین، سیر اینترنتی خودشان در جهان هنر و طراحی را شروع می‌کردند. خیلی‌ها ابراز لطف فراوانی را در این سال‌ها به تیم فعال یانون‌دیزاین ابراز کرده‌اند و همین خیلی‌ها و بسیاری که منتقدانه و تیزبین همیشه ما را مدنظر داشتند، عمده انرژی و انگیزه پیش‌برد حرکت یانون‌دیزاین بودند. 

واقعیت آن است که مسائلی شخصی برای یک‌سالی این حرکت را متوقف کرد... اما عمده انگیزه‌ای که این سال‌ها پشت یانون‌دیزاین بود و اتفاقات خوبی که پیرامون آن در سال‌های گذشته افتاده بود مانع آن می‌شد که به کل یانون‌دیزاین را فراموش کنیم....

ما به امید خدا از امروز یعنی ابتدای اردی‌بهشت ۹۷ دوباره با انگیزه شروع خواهیم کرد. با هم از جهان هنر و طراحی خواهیم دید.... روزانه و پابه‌پای تحولاتی که در پیرامون‌ ماست.

تبلیغات
آخرین نظرات

تپه‌ی کشاورزی / گروه IUT

دوشنبه, ۲۰ آذر ۱۳۹۱، ۰۷:۲۱ ب.ظ

ساخت یک برج از یونجه‌های بسته‌بندی شده برای شرکت در مسابقه‌ی نماد کشاورزی حرکتی هوش‌مندانه و البته پر از بحثه.

از یک طرف پارادوکسی بین مفهوم یادمان و بنایی با استفاده از متریال‌های موقتی هست و نوعی تقابل ماندگاری و زودگذری ....

از سوی دیگه قرار دادن برجی بلند از الیافی گیاهی در کنار جاده‌ای که هر روزه ماشین‌های زیادی برای رسیدن به شهر از آن عبور می‌کنن یک جور تلنگره به بشر مدرن تمدن زده صنعتی. شاید برای همین هم باشه که طراحا از فرم‌های زیگورات شکل برای طراحی پایه برج و حتی شکل دهی به بخش بلند اون استفاده کردند؛ نوعی بهره‌گیری از آغازین دست‌ساخته های بشری و اشاره به ریشه‌های سنت.

طراح در کنار این دو نگاه ارزش‌مند که در کار گنجونده، اشاره ای هم به معماری و طراحی پایدار و استفاده از مصالح طبیعی داشته و در کنار همه این حرف‌های مفهومی، سعی کرده بنا در مقیاس کاربردی‌ش دارای تنوع کاربردی خوبی باشه که جواب‌گوی سطوح مختلف برخورد با خودش باشه. از سکوهای نشستن تا امکان بالارفتن از بنا تا اتاقک داخلی که امکان جمع‌شدن‌های محدود رو فراهم می‌کنه....

 

As one of the winners for the international competition, “Performance architecture”, the agriCultural Mountain project by Group IUT (Nuno Miguel Lima Cruz, Bruno Martins Afonso Gomes, António da Silva Lopes) explores the paradox of an ephemeral monument creation. It´s an artificial mountain placed at the city outskirts, outside the dense urban core, at an agricultural area called “Veiga de Creixomil”. Cultural activities are mainly urban happenings. Rural people and rural areas are usually outside the mainstream circuit of the cultural industry. This proposal aims to bring the cultural phenomenon to the agricultural realm.

The competition was aimed at choosing proposals for five temporary urban interventions in the scope of  2012 European Capital of Culture. The competition intended to draw up architectural and urban strategies that, in reactivating performance art approaches, provided new directions as to the roles of architects, artists and designers in the urban context. The competition selected multidisciplinary teams proposing temporary concepts and structures that would stimulate the appropriation of controversial public spaces by the city inhabitants.

The Veiga de Creixomil area represents a microcosm of the Ave river valley diffuse city, where Guimarães is a center piece, characterized by a great dispersion of the urban settlements, creating a blurred distinction between the urban and the rural areas. It is located in the only uncultivated terrain of the region, next to the highway access to Guimarães, highly visible by the city visitors arriving by car.

The proposal distinguishes itself from the immediate surroundings by its vertical scale (12,70m height) in opposition to the horizontal plain, producing an immediate impact to the public as soon as they arrive to town. It has a wide base, like a ziggurate, that narrows up into a tower with salient corners. The intervention wants to be a landmark, as the ancient Guimarães Castle tower is, but also wants to be visited and conquered, instead of a military defensive fortress. It is an invitation for the public use, to climb it, seat and rest. The scale is big and almost superhuman, forcing the visitor to touch the straw and escalade. The interior space is appropriate to small events and a quiet space to lounge. The outside space creates a natural auditorium suitable for wider audiences and to enjoy the view.

This pyramidal volume was built just by piling up a total of 288 big size straw bales (2,80×0,90×0,80m with 300kg each) around a guiding thin metal structure with no other structural function than supporting the interior elevated floor. The construction is stable to vertical loads (gravity) taking advantage of the geometry of the proposal and the good compression qualities of the material. The stability to horizontal loads (wind or earthquakes) is guaranteed by the squared shaped plan with four close corners and the straw bales assembly system allowing a completely locked structure with no need to use mortar or other reinforcement.

This is a rather unknown construction material, inexpensive and totally reusable. This intervention, notwithstanding its volume, left no trace in the landscape and no waste afterwards. The idea was to reinvent a temporary usage for this raw material the fields produce. After the temporary exhibition period all straw bales were reintroduced for consumption by local horse breeders.

Authors: IUT Group: Nuno Miguel Lima Cruz (architect), Bruno Martins Afonso Gomes (architect), António da Silva Lopes (designer)
Location: Guimarães, 
Consultant: Joaquim Carvalho (civil engineer)
Support: Jofebar and Herdade das Barradas da Serra
Client: Guimarães 2012 European Capital of Culture
Status: First prize winner of the Performance Architecture International Competition
Exhibition Period: August 13th to September 30th, 2012
Project Numbers: Installation with a 13,60×13,60m base and total height of 13,00m. 288 straw bales of 2,7×0,8×0,9m and 300Kg each, in a total of 86400Kg and 560m3 of wheat, produced in about 25 hectare of land, which will feed 15 horses for about 1,5 years

 

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی